Narnia-blogi

Nimeni on Anna Amnell, ja minulla on kaksi blogia Narnia-kirjoista, -elokuvista ja C. S. Lewisista. Ne perustuvat suurelta osalta yliopistolliseen gradu-tutkimukseen, jonka tein Helsingin Yliopistossa englantilaiseen filologiaan vuonna 1971.
Kaikkien blogieni päivittyminen ja lyhyt info ja nuortenkirjani Suomen Nuorisokirjailijat.Tämän blogin rinnakkaisblogi on Narniassa. Hakusanat blogin pohjalla.

lauantaina, heinäkuuta 20, 2013

C. S. Lewis on edelleen ajankohtainen


Tämä taisi olla ensimmäinen kirja, jonka luin C. S. Lewisista kauan sitten, kun olin opiskelija ja tein gradua hänen Narnia-kirjoistaan, joista vain muutama oli silloin suomennettu. Lewisista on hyvin paljon kuvia ja tietoa Internetissä. Ks. esim blogi  All about C. S. Lewis ja löydät paljon hyödyllisiä linkkejä. C. S. Lewis on edelleen suosittu, ja hänellä on suuri vaikutus. Hänen laajalla tuotannollaan on paljon lukijoita. Hänestä keskustellaan (linkissä oleva kuva julkaistu alkujaan Vogue-lehdessä). Kiinnostusta C. S. Lewisiin ovat lisänneet elokuva Varjojen maat (Shadowlands), joka kertoo Lewisin ja hänen syöpään kuolleen vaimonsa Joy Davidmanin tarinan ja jossa näytteli pääosaa Anthony Hopkins, samoin Narnia-elokuvat, joita tehdään edelleen.


C.S. Lewisin satiiri Paholaisen kirjeopisto on edelleen hyvin suosittu kirjana ja nykyään myös näytelmänä, jota on esitetty Yhdysvalloissa jo yli kuusi vuotta. Viimeksi se meni New Yorkissa yhdeksän kuukautta eli 3009 esitystä (Westside Theatre). Kiertueilla viidessäkymmenessä suurimmassa kaupungissa sen on nähnyt jo 250 000 katsojaa.The Screwtape Letters (näytelmän suosio)
Jack Lewis oli julkinen henkilö nuoruudestaan asti. Nuorena älykkönä Oxfordissa hän teki performanssin kääntymisestään, oli Time-lehden kannessa kirjan Paholaisen kirjeopisto ilmestymisen jälkeen, kirjoitti science fiction -romaaneja, häntä haastateltiin Vogue-lehdessä.
Hänet valittiin vuonna 1953 Cambridgen Yliopiston Magdalen Collegen keskiajan ja renessanssin kirjallisuuden professoriksi. Hän kirjoitti yleisönosastokirjoituksia ja oli kirjeenvaihdossa lukemattomien ihmisten kanssa. Hän avusti taloudellisesti monia ihmisiä, vaikka siitä ei tiedetty. Hän vastasi lapsilukijoittensakin kirjeisiin, ja niistä on ilmestynyt kirja.

 C. S. Lewisia vastustettiin jo hänen elinaikanaan kiivaasti ateisti- ja marksilaispiireissä. Häntä ei valittu vuonna 1951 kirjallisuuden professoriksi Oxfordin Yliopiston Magdalen Collegeen. Viran sai Cambridgen yliopiston luennoitsija runoilija Cecil Day-Lewis, papinpoika, joka oli omaksunut nuorena kommunismin, taistellut Espanjan sisällissodassa ja kuulunut kommunistiseen puolueeseen, jota hän myöhemmin muistelmissaan arvosteli. On kiinnostava yhteensattuma, että kesällä 1951 loikkasi kaksi ns. Cambridge Five -vakoilijaryhmään kuuluvaa englantilaista kaksoisagenttia Neuvostoliittoon. Cecil-Day-Lewisin tuttavapiiriin kuului mm Anthony Blunt, joka paljastettiin myöhemmin yhdeksi Cambridge Five-ryhmän jäseneksi, Neuvostoliiton vakoilijaksi.


Ei kommentteja: