Narnia-blogi

Nimeni on Anna Amnell, ja minulla on kaksi blogia Narnia-kirjoista, -elokuvista ja C. S. Lewisista. Ne perustuvat suurelta osalta yliopistolliseen gradu-tutkimukseen, jonka tein Helsingin Yliopistossa englantilaiseen filologiaan vuonna 1971.
Kaikkien blogieni päivittyminen ja lyhyt info ja nuortenkirjani Suomen Nuorisokirjailijat.Tämän blogin rinnakkaisblogi on Narniassa. Hakusanat blogin pohjalla.

tiistaina, toukokuuta 27, 2008

Luonnonkauneutta, vakavuutta, vastuutaSlovenia. Photo: Anna Amnell

Olen ottanut tämän valokuvan junasta matkalla Zagrebista Ljubljanaan. Juna kulki laakson pohjalla, ja viime vuoden lokakuun alun syksyinen luonto oli häikäisevän kaunista. Tämä on Sloveniaa, jossa osa "Narnian tarinat - Prinssi Kaspian" -elokuvan kohtauksista on filmattu, ei kylläkään juuri tälla seudulla. Mutta on odotettavissa vastaavanlaista ja vielä vaikuttavampaa luonnonkauneutta, ja kaunis luonto onkin olennainen asia Narniassa. C.S. Lewis oli innokas kävelijä ja tunsi oman maansa luonnon hyvin. Narniaan hän on siirtänyt kaiken sen, mikä oli hänelle läheistä meidän maailmassamme.

Olen lukenut joitakin elokuva-arvosteluja ja niissä ollaan sitä mieltä, että tämä on "aikuisempi" elokuva kuin Velho ja leijona. Pevensin perheen lapset ovat kasvaneet ja joutuvat ottamaan uusimmassa elokuvassa kovan vastuun.

Vanhimmat lapsista alkavat olla niin isoja, että Narnian satumaailma tulee olemaan heille tämän seikkailun jälkeen liian lapsellista. Siihenhän viitataan tunnetusssa kohdassa, jossa kerrotaan, miksi Susan ei enää palaa Narniaan: häntä kiinnostavat silloin jo muut asiat kuin Narnian sadut. Hän on varttumassa aikuiseksi naiseksi - jollainen hän on jo ollut jo aikaisemmin Narniassa. Mutta tässä elokuvassa Susan toteuttaa vielä muinaisen Narnian ennustukset ja vastaa Kaspianin kutsuun.

Löysin kiinnostavia kuvia Prinssi Kaspian -elokuvasta. Kannattaa klikata ne suuremmiksi.

Ei kommentteja: